Nästan två tredjedelar (61 %) av de tillfrågade har uppfattningen att en elektrisk tandborste gör bättre rent än en manuell tandborste. Det är en 6-procentig ökning från förra årets Munhälsobarometer.
Användandet av elektrisk tandborste ökar med åldern
Från 50 år och uppåt ökar användningen påtagligt. Svarande i samma ålderskategori ger sin egen munhälsa högsta betyg i större utsträckning än personer som är yngre än 50 år. Runt en femtedel av männen och uppemot var fjärde kvinna mellan 50-64 år ger sin egen munhälsa betyget ”utmärkt”, medan endast 12 % av männen och 15 % av kvinnorna är beredda att ge sin munhälsa samma betyg bland dem som är mellan 18-29 år.
Yngre slarvar mer
Personer mellan 18 och 29 år uppger att de slarvar med tandborstningen, särskilt unga män. Drygt 20 % av männen i 18 till 29-årsåldern känner att de slarvar med sin tandborstning och munhälsa, medan knappt 10 % av männen i 50- och 60-årsåldern upplever att de slarvar. Bland pensionärer är det knappa 2 % som slarvar med tandborsten.
Mun- och allmänhälsa
Årets undersökning visar på en avsevärd ökning i kännedomen om kopplingen mellan munhälsan och den allmänna hälsan. 62 % känner nu till att det finns ett samband mellan mun- och allmänhälsan, till skillnad från förra året då endast 46 % av kvinnorna och så lite som 32 % av de tillfrågade männen sa sig känna till denna koppling.
* I undersökningen deltog 1 000 svenskar mellan 18 och 65+ år, varav 53 % män och 47 % kvinnor. Svaren är nationellt representativa.