Tandlossning ökar risken
Fyra av tio svenskar har något tecken på tandlossningssjukdom. Sedan 1990-talet har forskarna kunnat påvisa samband mellan bakterier och inflammationer i munnen med åderförkalkning och kranskärlssjukdom.
En studie på Karolinska Institutet visar att den som har svår tandlossning och nedbrytning av tandbenet har 20 procents ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och 70 procents ökad risk för stroke. En annan studie där man undersökt munhälsan hos en grupp kvinnor med hjärtsjukdom visade att de hade fler djupa tandköttsfickor och färre tänder än en hjärtfrisk kontrollgrupp.
Diabetes, lungsjukdomar samt demens är ytterligare livshotande sjukdomar där forskarna funnit samband mellan inflammationer och tandlossning.
Munbakterier påverkar hela kroppen
Inflammationsprodukter och bakterier från munnen kan sprida sig ut i kroppen genom det välvaskulariserade tandköttet.
Den som har fördjupade tandköttsfickor och inflammerat tandkött, som är vanligt vid tandlossning, kan ha upp till 200 olika bakteriearter i sin mun. De kan nå ut i blodbanan, slå sig ner på blodkärlens väggar och påverka så att man får en ökad åderförkalkning, som är en del i hjärtinfarkt.
Inflammationen i tandköttet frisätter också ämnen, så kallade cytokiner, som orsakar eller påskyndar åderförkalkning i blodkärlen. Bakterier och inflammationsprodukter kan bidra till att försvaga blodkärlen så att de lättare brister.
Ta hand om dina tänder
Individuell skötsel med rätt hjälpmedel hjälper till att behålla en god munhälsa.
Det är viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Man måste även se till att det verkligen blir rent på tändernas alla ytor samt mellan tänderna. För att upprätthålla god munhygien behöver man använda bra hjälpmedel. Tandläkare och tandhygienister hjälper till med råd och tips, hur man kan utföra och förbättra sin munhygien.
Att använda eltandborste har visat sig vara mer effektivt än manuella borstar.
Komplettera med tandtråd eller tandtrådbygel som gör rent mellan tänderna.
Gå regelbundet till tandhygienist eller tandläkare, speciellt om du vet att du tillhör en riskgrupp.