Tre vägar mot en fyllningsfri framtid
Får du idag ett hål i en tand så behöver tandläkaren först avlägsna den kariesangripna vävnaden och sedan fylla hållet med material, ofta komposit som är en blandning av plast och keramiskt material.
Vårt sätt att laga hål har inte ändrat mycket de senaste 100 åren och har sina nackdelar. Lagningar kan gå sönder så du blir tvungen att laga lagningen. Dr Paul Sharp från Kings College i London är en av forskarna som är involverad i ett av projekten. Han är entusiastisk inför möjligheten att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv och menar att ”det är på tiden att biologin gör sitt avtryck på tandläkarkonsten och drar den ut ur 1800-talet.”
Stamcellerna fixar hålet
De nya metoder forskarna arbetar med att utveckla handlar i flera fall om att utnyttja vår kropps egna förmågor att reparera sig själv. Nya mediciner ska förmå stamceller i den skadade tandens pulpa att återbilda tandben för att fylla hålet. Det nya tandbenet skulle vara sammanväxt med det befintliga och därmed eliminera problemet med lagningar som lossnar, glipor mellan lagning och tandben där bakterier kan få fäste och så vidare.
Än så länge har metoden enbart testats i laboratorium men Sharpe förväntar sig att test på människor kan börja under 2019.
Laser är framtiden
Samtidigt i New York så arbetar forskare på University at Buffalo i New York med ett än mer spektakulärt sätt att laga tänder. Dr. Praveen Arany forskar inom oral biologi vid universitetet och undersöker användningen av lågenergilaser för att stimulera regenerering av tandben. Metoden skulle kunna användas vid rotfyllningar.
Vid rotfyllningar med nuvarande teknik så rensas tandens rotkanaler från bakterier och skadad tandpulpa. Därefter fylls kanalen med guttaperka som fästs vid rotkanalväggarna med olika ämnen. Det händer att denna typ av förslutning med tiden brister på grund av påfrestningarna då vi tuggar. Då får man göra om rotfyllningen eller i värsta fall avlägsna tanden.
Arany undersöker nu om laser kan användas för att stimulera stamceller i den kvarvarande tandpulpan till att skapa nytt tandben som förslutning av rotkanalerna. Tanden skulle fortfarande behöva rotfyllas, men förslutningen skulle sannolikt bli mer uthållig och risken för framtida komplikationer mindre. ”Våra kroppar kan återbilda vävnader med hjälp av deras egna stamceller, och att klura ut hur man kickstartar den processen är ett annorlunda och effektivare sätt att bedriva tandvård”, konstaterar Arany.
Återbilda hela tänder
Den heliga graalen för forskare inom tandvård är att kunna återbilda hela tänder. Dr Sharp från London har gjort det på möss men att göra samma sak på människor väcker etiska och juridiska frågor. För attåterbilda tänder behöver man till exempel stamceller från mänskliga embryon. ”Vi behöver finna ett annat sätt, som inte inbegriper stamceller från embryos. Det kommer kräva en mängd forskning och längre tid. Jag tror det är möjligt, men det kommer inte ske de närmaste åren”, avslutar Sharp.
Nya sätt att laga tänder är på väg. Smarta metoder som använder kroppens egna förmåga att laga sig själv. Men oavsett dessa så förblir det enklaste sättet att laga hål naturligtvis att undvika att få dem överhuvudtaget. Vi på Dentle rekommenderar två minuters tandborstning, två gånger per dag med en skonsam och effektiv tandborste, använd tandtråd regelbundet och gå till tandläkaren en gång per året. Lycka till!
Texten är baserad på en artikel från nbcnews.com samt uppgifter från Socialstyrelsen och Wikipedia.